olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Budyń biszkoptowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczny budyń biszkoptowy idealny na poobiedni deserek z dodatkiem sosu z czerwonego wina.

Budyń biszkoptowy

Składniki:

Budyń biszkoptowy

 

  • 100g mąki
  • 100g cukru pudru
  • 4 jajka
  • sok z cytryny i skórka cytrynowa do smaku
  • łyżka tłuszczu do formy
  • 2 łyżki tartej bułki do formy
  • sos z czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Budyń biszkoptowy
Żółtka utrzeć z cukrem, sokiem z cytryny i startą uprzednio skórką cytrynową. Następnei wymieszać lekko z ubitą na sztywno pianąz białek, przesypując przesianą mąką. Nałożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy ,szczelnie zamknąć i gotować w kąpieli wodnej ok.60 min. Ugotowany i przestudzony budyń wyjąć z formy i polać sosem z czerwonego wina.