Sposób przygotowania:
Budyń czekoladowy z gruszką
Z mleka odlewam pół szklanki, a resztę wlewam do rondla i doprowadzam do zagotowania z cukrem i masłem. Do 1/2 szkl. mleka dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną i kakao. Dokładnie mieszam aby nie było grudek.
Gdy mleko zacznie się gotować wlewam zawartość szklanki. Szybko mieszam aż budyń zgęstnie i nie będzie miał grudek. Gotuję chwilę. Po czym zdejmuję rondel z ognia, przelewam do miseczek.
Gruszkę kroję w plasterki. Podaję gorący budyń z gruszką.
Gdy mleko zacznie się gotować wlewam zawartość szklanki. Szybko mieszam aż budyń zgęstnie i nie będzie miał grudek. Gotuję chwilę. Po czym zdejmuję rondel z ognia, przelewam do miseczek.
Gruszkę kroję w plasterki. Podaję gorący budyń z gruszką.