edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Czekoladowy budyń jaglany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pożywny i zdrowy budyń jaglany z dodatkiem kakao, gorzkiej czekolady oraz mleka. Ten szybki deser możemy podawać z różnego rodzaju owocami oraz orzechami.

Czekoladowy budyń jaglany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy budyń jaglany

 

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 opakowania gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • Szczypta soli
  • Ulubione dodatki do budyniu

Sposób przygotowania:

Czekoladowy budyń jaglany
1. Kasze jaglaną płuczemy kilkukrotnie zimną wodą aby pozbyć się goryczki.

2. Przepłukania kaszę przekładamy do garnuszka i zalewamy mlekiem i gotujemy , aż kasza pochłonie nadmiar płynu i będzie miękka.

3. Pod koniec gotowania dodajemy kakao, gorzką czekoladę, cukier brązowy oraz szczyptę soli.

4. Gdy kasza trochę wystygnie używamy blendera i miksujemy ją na gładki krem.

5. Przekładamy do salaterek. Dekorujemy według uznania owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Czekoladowy budyń jaglany
Kaszę płuczemy kilkukrotnie pod zimną wodą aby pozbyć się goryczki i przekładamy do garnka
Czekoladowy budyń jaglany
Kasze zalewamy mlekiem i gotujemy do redukcji nadmiaru płynu
Czekoladowy budyń jaglany
Pod koniec gotowania kaszy dodajemy kakao
Czekoladowy budyń jaglany
Dodajemy gorzką czekoladę, cukier brązowy oraz szczyptę soli

Tagi:

budyń desery