Budyń jaglany z żurawinowym musem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kasza jaglana jest zdrowa i ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, nie zawiera glutenu. Oto budyń przygotowany na jej bazie.

Budyń jaglany z żurawinowym musem

Składniki:

Budyń jaglany z żurawinowym musem

 

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • 1 łyżeczki masła

 

  • Muś żurawinowy:

 

  • 1 szklanka mrożonej żurawiny
  • 5 łyżek cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Budyń jaglany z żurawinowym musem
Żurawinę wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę wody i cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż żurawina będzie miękka. Trwa to 10 minut. Owoce blendujemy. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ugotowaną kaszę,esencję waniliową i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, żeby kasza się nie przypaliła i gotujemy, aż się lekko rozklei, około 15 minut. Garnek zdejmujemy z kuchni, dodajemy masło i kaszę miksujemy na gładką masę.Do miseczek przekładamy budyń i polewamy musem. jemy na ciepło lub na zimno, jak kto lubi.