Sposób przygotowania:
Marchewkowy budyńPołowę mleka podgrzewamy. Między czasie marchew cienko obieramy i kroimy w plasterki. Tak przygotowaną dodajemy do mleka. Razem gotujemy do momentu jak stanie się ona miękka. Do tak ugotowanej marchwi dodajemy pozostałe mleko i razem miksujemy na jednolita masę. Połowę marchewkowego mleka odlewamy. Dodajemy do niego żółtko oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Drugą pozostałą połowę podgrzewamy nadal. Gotujemy budyń. Dodajemy cukier waniliowy oraz cukier do smaku. Gdy mąka się już rozklei i budyń jest gotowy rozlewamy go do pucharków. Pozostawiamy do ostygnięcia. Między czasie płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni. Na przestudzony budyń wyciskamy bitą śmietanę. Całość posypujemy migdałami oraz oprószamy delikatnie cynamonem. Podajemy.
Poznaj przepis na doskonałe danie dla dziecka: Papka z marchewką >>>