jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Marchewkowy budyń

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To jeden z tych deserów, który często przygotowuję moim dzieciom. Podaje go im zarówno na ciepło, jak i na zimno! Budyń jest na prawdę pyszny!

Marchewkowy budyń Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowy budyń

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • 0,5 litry mleka,
  • 30 dag marchwi,
  • 1 żółtko,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Cukier do smaku (około 1-2 łyżki),
  • Bita śmietana do podania,
  • Łyżka płatków migdałowych do podania,
  • Cynamon do podania

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowy budyń

Połowę mleka podgrzewamy. Między czasie marchew cienko obieramy i kroimy w plasterki. Tak przygotowaną dodajemy do mleka. Razem gotujemy do momentu jak stanie się ona miękka. Do tak ugotowanej marchwi dodajemy pozostałe mleko i razem miksujemy na jednolita masę. Połowę marchewkowego mleka odlewamy. Dodajemy do niego żółtko oraz mąkę. Dokładnie mieszamy. Drugą pozostałą połowę podgrzewamy nadal. Gotujemy budyń. Dodajemy cukier waniliowy oraz cukier do smaku. Gdy mąka się już rozklei i budyń jest gotowy rozlewamy go do pucharków. Pozostawiamy do ostygnięcia. Między czasie płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni. Na przestudzony budyń wyciskamy bitą śmietanę. Całość posypujemy migdałami oraz oprószamy delikatnie cynamonem. Podajemy.


Poznaj przepis na doskonałe danie dla dziecka: Papka z marchewką >>>

Marchewkowy budyń
W części mleka gotujemy pokrojona w plasterki marchew
Marchewkowy budyń
W części zmiksowanego z marchewka mleka rozpuszczamy make i żółtko.
Marchewkowy budyń
Mieszaniną zalewamy gotujące mleko marchewkowe. Gotujemy budyń.
Marchewkowy budyń
Migdały przeznaczone do dekoracji delikatnie rumienimy.

Tagi:

marchewka