SUPERPRZEPIS

Czekoladowy budyń jaglany

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Czekoladowy budyń jaglany Więcej zdjęć (5)

Niezwykły budyń, bo z kaszy jaglanej, z mlekiem kokosowym i gorzką czekoladą! Przepyszny i zdrowy :) Wg mnie najlepiej smakuje na zimno. Chętnie jedzą go dzieci, więc można im w ten sposób przemycić trochę zdrowej kaszy :)

Składniki:

Czekoladowy budyń jaglany

 

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy budyń jaglany
Ugotowaną kaszę jaglaną lekko przestudzić (kaszę ugotowałam w wodzie, w proporcjach 1:2).Do garnka wlać mleko kokosowe i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, aż się czekolada rozpuści. Przestudzić. Dodać 1 szklankę, z lekkim czubem, kaszy jaglanej, obranego jednego banana i łyżeczkę miodu. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Budyń nałożyć do szklaneczek lub pucharków, udekorować płatkami migdałowymi, suszoną żurawiną i kawałkiem mandarynki (dodatki te wspaniale podbijają czekoladowy smak budyniu).
Czekoladowy budyń jaglany
Ugotowaną kaszę jaglaną lekko przestudzić (kaszę ugotowałam w wodzie, w proporcjach 1:2).
Czekoladowy budyń jaglany
Do garnka wlać mleko kokosowe i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, aż się czekolada rozpuści. Przestudzić.
Czekoladowy budyń jaglany
Dodać 1 szklankę, z lekkim czubem, kaszy jaglanej, obranego jednego banana i łyżeczkę miodu.
Czekoladowy budyń jaglany
Całość zmiksować blenderem na gładki krem.