teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Karmelowy tort

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jeśli biszkopt zastąpimy herbatnikami ,mamy szybki tort bez pieczenia..

Karmelowy tort

Składniki:

Karmelowy tort

 

  • 2 opakowania herbatników
  • 1 biszkopt (z 6 jaj)
  • masa krówkowa lub mleko skondensowane
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 l mleka
  • duży budyń śmietankowy
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 4 łyzki cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka margaryny
  • 2 łyżki spirytusu
  • owoce do dekoracji
  • 2 pomarańcze
  • 4 kolorowe galaretki

 

 

Sposób przygotowania:

Karmelowy tort
Pieczemy biszkopt z 6 jaj w okrągłej tortownicy. Po wystygnięciu przecinamy na pół. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Studzimy.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i porcjami dodajemy budyń,ażpowstanie gładka masa.Na końcu wlewamy spirytus. Jeśli używamy mleka skondensowanego, gotujemy go ok 2.5 godz ażpowstanie masa karmelowa. Żelatynę zalewamy zimną wodą i czekamy,aż napęcznieje,następnie rozpuszczamy ją we wrzątku.Studzimy. Śmietankę ubijamy z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.Dodajemy żelatynę. Na biszkopt wykładamy masę budyniową,herbatniki,masę krówkową lub karmelową,herbatnki i bitą śmietankę. Rozpuszczamy 3 kolorowe galaretki w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Połowki pomarańczy wydrążamy i wlewamy tężejące galaretki.Po zastygnięciu kroimy w plasterki i dekorujemy tort, dodając owoce.Zalewamy 3 galaretką i wynosimy na zimno.

Tagi:

biszkopt