Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Budyń karmelowy wg Koper

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy budyń- pyszny i prosty deser

Budyń karmelowy wg Koper Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Budyń karmelowy wg Koper

 

Sposób przygotowania:

Budyń karmelowy wg Koper
Odlewamy 250ml mleka, dodajemy 20g cukru i podgrzewamy po wymieszaniu. W reszcie mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Pozostały cukier podgrzewamy w rondelku, jak już się skarmelizuje (ale nie spali!) ostrożnie wlewamy gorące mleko i gotujemy na małym ogniu aż cały karmel się rozpuści. Dolewamy powolutku mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w pozostałym mleku i całość mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje. Gotowy budyń przelewamy do salaterek, polewamy odrobiną słodkiego syropu i posypujemy płatkami migdałowymi.
Budyń karmelowy wg Koper
Cukier karmelizujemy w garnku z grubym dnem uważając, żeby się nie spalił
Budyń karmelowy wg Koper
Do karmelu dolewamy gorące mleko i mieszamy aż cały kareml się rozpuści
Budyń karmelowy wg Koper
Domowy budyń to deser dla całek rodziny, i całkiem łatwo go zrobić