Sposób przygotowania:
Budyń (pudding) z bułki tartejETAP 1:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać roztopione masło. Do masy z żółtek wsypać tarta bułkę, sparzone rodzynki, posiekana skórkę pomarańczową, wlac mleko, wymieszać razem pozostawic na 1/2 godziny, by bułka napęczniała.
Białka ubić na sztywna pianę ze szczypta soli, wymieszać ostrożnie z masą i wyłożyć do formy budyniowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką, wypełniając ją do trzech czwartych wysokości. Formę szczelnie zamknąć i wstawić do dużego rondla z wrzącą wodą, którą w czasie gotowania uzupełniać.
Gotować około 1 godziny pod przykryciem.
Formę z ugotowanym budyniem wyjąć z kąpieli wodnej, po kilku minutach budyń okrajać nożem i wyłożyć na talerz. Podawać z syropem owocowym.