Monikulka

Monikulka

Kucharz
[Przepisów: 7]

Budyń (pudding) z bułki tartej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny budyń z bułki tartej z rodzynkami i nutka smaku pomarańczowego idealny na deser w ciepłe i chłodne dni.

Budyń (pudding) z bułki tartej

Składniki:

Budyń (pudding) z bułki tartej

 

  • 20 dag bułki tartej
  • 4 jaja
  • 10 dag masła
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 3dag rodzynków
  • 1/2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sól
  • 2 dag masła i 1 dag bułki tartej do wysmarowania i wysypania formy

Sposób przygotowania:

Budyń (pudding) z bułki tartej

ETAP 1:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać roztopione masło. Do masy z żółtek wsypać tarta bułkę, sparzone rodzynki, posiekana skórkę pomarańczową, wlac mleko, wymieszać razem pozostawic na 1/2 godziny, by bułka napęczniała.
Białka ubić na sztywna pianę ze szczypta soli, wymieszać ostrożnie z masą i wyłożyć do formy budyniowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką, wypełniając ją do trzech czwartych wysokości. Formę szczelnie zamknąć i wstawić do dużego rondla z wrzącą wodą, którą w czasie gotowania uzupełniać.
Gotować około 1 godziny pod przykryciem.
Formę z ugotowanym budyniem wyjąć z kąpieli wodnej, po kilku minutach budyń okrajać nożem i wyłożyć na talerz. Podawać z syropem owocowym.