Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Kruche z kremem budyniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

szybkoznikające kruche z masą budyniową i kruszonką

Kruche z kremem budyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche z kremem budyniowym

 

  • Ciasto:
  • 500g mąki tortowej
  • 250g masła
  • 70g cukru
  • 2 łyzki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • na krem:
  • szklanka mleka
  • 4 kopiate łyżeczki budyniu czekoladowego
  • 1 kopiata łycha masła
  • cukier waniliowy
  • pudding czekoladowo-waniliowy serduszko
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • dżem truskawkowy
  • kruszonka:
  • 5 łyżek mąki
  • kopiata łyżka masła
  • 4 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kruche z kremem budyniowym
mąkę posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, cukier, posiekać jak najdokładniej, dodać żóltka i śmietanę, zagnieśc ciasto i wstawić na godzine do lodówki. Pół szklanki mleka zagotować, w reszcie rozpuścić budyń i cukier waniliowy, wymieszać z zagotowanym mlekiem, ugotować bardzo gęsty budyń, odstawić do wystygnięcia, a następnie zmiksować z masłem, puddingiem, cukrem waniliowym i wiórkami. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wykleić nim blaszkę, ponakłuwac widelcem, upiec 25min w 180st, wystudzić. Posmarować dżemem, wyłożyć masę budyniową.Z mąki, masła i cukru zrobić kruszonkę, posypać masę budyniową, wstawić do piekarnika, włączyć termoobieg (nadal 180st) wyjąć, gdy kruszonka się zrumieni.
Kruche z kremem budyniowym
gotowym ciastem wykleić blaszkę/tortownicę/foremkę, ponakłuwać widelcem, upiec wg przepisu
Kruche z kremem budyniowym
wystudzić, posmarować dżemem truskawkowym
Kruche z kremem budyniowym
na dżem ostrożnie wyłożyć gęstą masę budyniową
Kruche z kremem budyniowym
Posypać kruszonką i upiec w 180st aż się zrumieni