oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Budyń z sera białego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać też można polać sokiem owocowym.

Budyń z sera białego

Składniki:

Budyń z sera białego

 

  • 20 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag sera chudego
  • 3 jaja
  • 2 łyżki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Budyń z sera białego
Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę. Skórkę pomarańczową pokroić a drobną kosteczkę. Jaja rozbić i odłączyć żółtka od białek. W misce kamiennej utrzeć margarynę z żółtkami i cukrem, dodać przygotowaną masę serową, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i na końcu ubitą z białek pianę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przełożyć do formy budyniowej, uprzednio wysmarowanej margaryną. Gotowac na parze około 60 minut. Jeżeli wstawionym nie mamy formy budyniowej, gotować w garnku szczelnie przykrytym, wstawionym do gorącej wody tak, aby woda sięgała do 3/4 wysokości garnka z budyniem. Gotować wówczas 70 minut. Gotowy budyń wyłożyć na salaterkę, posypać cukrem waniliowym

Tagi:

sery ser