Sposób przygotowania:
Budyń ze świeżych grzybów.
Bułki namoczyć w mleku i odstawić,aby wchłonęły całe mleko.Ceb-
ulę obrać,opłukać i zetrzeć,po czym przesmażyć na maśle.Dodać
posiekane grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości.Wymiesz-
-ać razem nie odciśnięte bułki,uduszone,ostudzone grzyby,żółtka,
natkę zieloną oraz sztywną pianę z białek.Doprawić solą i pieprzem.Formę budyniową wysmarować masłem i nałożyć do niej masę,posypać po wierzchu tartą bułką.Zamkniętą formę włożyć do
naczynia z wodą i gotować ok.90 min.Budyń można jeść z ziemniakami lub sosem żurawinowym na ostro.
ulę obrać,opłukać i zetrzeć,po czym przesmażyć na maśle.Dodać
posiekane grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości.Wymiesz-
-ać razem nie odciśnięte bułki,uduszone,ostudzone grzyby,żółtka,
natkę zieloną oraz sztywną pianę z białek.Doprawić solą i pieprzem.Formę budyniową wysmarować masłem i nałożyć do niej masę,posypać po wierzchu tartą bułką.Zamkniętą formę włożyć do
naczynia z wodą i gotować ok.90 min.Budyń można jeść z ziemniakami lub sosem żurawinowym na ostro.