SUPERPRZEPIS

Marmurkowa babka budyniowa

  • 19
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Marmurkowa babka budyniowa Więcej zdjęć (5)

Pyszna babka z budyniem .........

Składniki:

Marmurkowa babka budyniowa

 

  • 5 jajek ( rozmiar L )
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 szk śmietany 30%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szk cukru
  • 1 szk mąki pszennej typ 500
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Marmurkowa babka budyniowa
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 1/3 mieszanki przełożyć do innego naczynia. Do większej porcji mąki przesiać budyń waniliowy i śmietankowy, a do mniejszej budyń czekoladowy. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem. 1/3 masy jajecznej przełożyć do innej miski. Do większej części masy miksując dodawać na przemian jasną mieszankę budyniową i śmietanę. 1/3 śmietany zostawić do drugiej masy. Gdy jasna masa jest gotowa miksując drugą masę dodać śmietanę i ciemną mieszankę i wymieszać na gładkie ciasto. Białka ubić na sztywno i 1/3 piany dodać do ciemnej masy a resztę do jasnej i bardzo delikatnie szpatułką połączyć każdą masę osobno z pianą. Formę do babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy wyłożyć masę jasną zostawiając trochę do wylania na górę. Następnie koliście wyłożyć ciemną masę zostawiając jasny środek i na koniec wyłożyć także koliście resztę masy jasnej. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40-45 minut. Dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona. Jeśli patyczek jest wilgotny piec babkę jeszcze 5 minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z formy i po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. ( proporcje babki są na małą formę, a zamiast budyniu waniliowego i śmietankowego można użyć dwa takie same )
Marmurkowa babka budyniowa
przygotwać ciasta i podzielić do dwóch naczyń
Marmurkowa babka budyniowa
do formy na babkę wyłożyć większą część jasnego ciasta
Marmurkowa babka budyniowa
a potem ciemne i znowu reszte jasnego ...
Marmurkowa babka budyniowa
babkę upiec i po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka