Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa gotowana z polewą
Do przesianej, wygrzanej mąki dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, utarte z cukrem żółtka jajek.
Wyrobić ciasto, a jeśli jest zbyt suche dodać łyżkę ciepłego mleka. Do dobrze wyrobionego ciasta dodać tłuszcz i jeszcze wyrobić razem z cukrem waniliowym.
Można do ciasta dodać 1 łyżkę rodzynek lub skórkę pomarańczową, drobno pokrajaną.
Odstawić do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy budyniowej i znów poczekać, aż zacznie rosnąć.
Wtedy formę zamknąć, wstawić do gotowania na 50 minut.
Przygotować polewę:
Włożyć do naczynia masło i cukier, mleko, wymieszać z kakao i mąką ziemniaczaną.
Dodać do stopionego masła, razem ogrzewać, aż produkty połączą się na jednolitą masę.
Lekko przestudzoną babkę wyłożyć z formy, a gdy będzie zupełnie zimna oblać ciepłą płynną polewą.
Można babkę posypać skórką pomarańczową lub drobno posiekanymi orzechami.
Wyrobić ciasto, a jeśli jest zbyt suche dodać łyżkę ciepłego mleka. Do dobrze wyrobionego ciasta dodać tłuszcz i jeszcze wyrobić razem z cukrem waniliowym.
Można do ciasta dodać 1 łyżkę rodzynek lub skórkę pomarańczową, drobno pokrajaną.
Odstawić do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy budyniowej i znów poczekać, aż zacznie rosnąć.
Wtedy formę zamknąć, wstawić do gotowania na 50 minut.
Przygotować polewę:
Włożyć do naczynia masło i cukier, mleko, wymieszać z kakao i mąką ziemniaczaną.
Dodać do stopionego masła, razem ogrzewać, aż produkty połączą się na jednolitą masę.
Lekko przestudzoną babkę wyłożyć z formy, a gdy będzie zupełnie zimna oblać ciepłą płynną polewą.
Można babkę posypać skórką pomarańczową lub drobno posiekanymi orzechami.