karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Waniliowa babka budyniowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

z cyklu: "...z przepisów mojej Mamy"

Waniliowa babka budyniowa

Składniki:

Waniliowa babka budyniowa

 

  • 3 budynie waniliowe
  • 1 1/2 szkl. śmietany
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1 1/2 szkl. cukru
  • 6 jajke
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenie
  • cukier puder - do posypania

Sposób przygotowania:

Waniliowa babka budyniowa
Utrzeć żółtka z cukrem. Partiami wsypywać na przemian budyń, mąkę wymieszaną z prszkiem do pieczenia i dolewać śmietanę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłozyć do foremki wysmarowanej tłuszczem.
Piec ok. 45 min w 180 stopniach C.
Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem.