Sposób przygotowania:
Budyniowe jagodziankiETAP 1:
W garnuszku rozmieszać proszek budyniowy z mlekiem i postawić na ogniu. Podgrzewać i mieszać trzepaczką, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia. Na budyniu położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.
Przygotować zaczyn rozciągając drożdże z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut, aż zaczyn się spieni.
Mąkę przesiąść, wymieszać z solą, cukrem wanilinowym i połową cukru białego. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Miksując dodawać, przestudzony, ale jeszcze ciepły budyń.
ETAP 2:
Gładką masę przelać do mąki. Dodać zaczyn i wszystko wymieszać. Wlać rozpuszczone, przestudzone masło i zagnieść ciasto.
Będzie się trochę lepiło, ale takie odstawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 3:
W ciepłym miejscu, pod bawełnianą ściereczką musi podwoić swoją objętość, koło 1,5 godziny.
Gdy ciasto wyrasta, można przygotować kruszonkę. Miękkie masło rozejrzeć z mąką i cukrem. Odstawić do lodówki.
Oprószyć stolicę mąką i wyłożyć na to wyrośnięte ciasto. Uformować z niego wałek i pokroić nożem na 16 równych części.
Formować krążki, zamykając w nich porcję borówek i nadawać kształt bułeczkom.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie dłonią spłaszczyć drożdżówki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
Środek naciąć nożem lub nożyczkami.
ETAP 4:
Odrobinę białka wymieszać z mlekiem. Smarować bułeczki i obsypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec przez 15 min, aż się przyrumienią. Studzić na kratce. Smacznego
SylaUla
damian s
robaczek