SUPERPRZEPIS

Budyniowe jagodzianki

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Budyniowe jagodzianki Więcej zdjęć (2)

Jagodzianki to inaczej drożdżówki z jagodami. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że do ciasta dodałam budyń.

Składniki:

Budyniowe jagodzianki

ZACZYN:

CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g masła
  • szczypta soli

 

KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Budyniowe jagodzianki

ETAP 1:

Budyniowe jagodzianki
Do utartych żółtek dodawać ciepły budyń.

W garnuszku rozmieszać proszek budyniowy z mlekiem i postawić na ogniu. Podgrzewać i mieszać trzepaczką, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia. Na budyniu położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się kożuch.

Przygotować zaczyn rozciągając drożdże z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut, aż zaczyn się spieni.

Mąkę przesiąść, wymieszać z solą, cukrem wanilinowym i połową cukru białego. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Miksując dodawać, przestudzony, ale jeszcze ciepły budyń.

ETAP 2:

Budyniowe jagodzianki
Do mąki dodać masę budyniową i zaczyn. Wymieszać.

Gładką masę przelać do mąki. Dodać zaczyn i wszystko wymieszać. Wlać rozpuszczone, przestudzone masło i zagnieść ciasto.

Będzie się trochę lepiło, ale takie odstawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Budyniowe jagodzianki
W cieście zamykać borówki i formować bułeczki.

W ciepłym miejscu, pod bawełnianą ściereczką musi podwoić swoją objętość, koło 1,5 godziny.

Gdy ciasto wyrasta, można przygotować kruszonkę. Miękkie masło rozejrzeć z mąką i cukrem. Odstawić do lodówki.

Oprószyć stolicę mąką i wyłożyć na to wyrośnięte ciasto. Uformować z niego wałek i pokroić nożem na 16 równych części.

Formować krążki, zamykając w nich porcję borówek i nadawać kształt bułeczkom.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie dłonią spłaszczyć drożdżówki. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły.

Środek naciąć nożem lub nożyczkami.

ETAP 4:

Budyniowe jagodzianki
Wyrośnięte bułeczki smarować białkiem i obsypać kruszonką.

Odrobinę białka wymieszać z mlekiem. Smarować bułeczki i obsypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec przez 15 min, aż się przyrumienią. Studzić na kratce. Smacznego