lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Jagodzianki tegoroczne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jagódki są, więc czas na jagodzianki. Dopiero w lasach się pokazują ledwo ledwo można znaleźć ale udało się trochę nazbierać przy pomocy rodzinki, po dwie garście i mamy pyszne jagodzianki.

Jagodzianki tegoroczne Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jagodzianki tegoroczne

Ciasto na jagodzianki:

Dodatkowo:

Lukier

  • 2 szklanki cukru pudru
  • sok pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Jagodzianki tegoroczne

Wykonanie :

Wsypujemy mąkę do misy, robimy w niej dołek i wlewamy ciepłe mleko. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy aby powstała zawiesina i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia rozczynu na jakieś 15 minut.

Minęło, 15 minut więc dodajemy resztę cukru sól i rozpuszczone ciepłe masło.
Zagniatamy ciasto i zostawiamy je pod kloszem do wyrośnięcia( można przykryć ściereczką) na około 40 minut.

Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je, robimy wałek i kroimy na 12 części. Rozpłaszczamy każdy placuszek i nakładamy jagody wymieszane z cukrem( dawałam po łyżce). Zlepiamy jak pieroga i formujemy podłużną bułeczkę jak się uda. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 25 minut.

Rewelacyjne bułeczki i to bez jajek.

Jagodzianki tegoroczne
Zagniatamy ciasto i zostawiamy je pod kloszem do wyrośnięcia( można przykryć ściereczką) na około 40 minut.
Jagodzianki tegoroczne
Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je, robimy wałek i kroimy na 12 części.
Jagodzianki tegoroczne
Rozpłaszczamy każdy placuszek i nakładamy jagody wymieszane z cukrem( dawałam po łyżce).
Jagodzianki tegoroczne
Zlepiamy jak pieroga i formujemy podłużną bułeczkę jak się uda. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jagodzianki tegoroczne
Ostudzone bułeczki przekładamy na kratkę i polewamy lukrem z sokiem pomarańczowym .