Sposób przygotowania:
Jagodzianki tegoroczneWykonanie :
Wsypujemy mąkę do misy, robimy w niej dołek i wlewamy ciepłe mleko. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy aby powstała zawiesina i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia rozczynu na jakieś 15 minut.
Minęło, 15 minut więc dodajemy resztę cukru sól i rozpuszczone ciepłe masło.
Zagniatamy ciasto i zostawiamy je pod kloszem do wyrośnięcia( można przykryć ściereczką) na około 40 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je, robimy wałek i kroimy na 12 części. Rozpłaszczamy każdy placuszek i nakładamy jagody wymieszane z cukrem( dawałam po łyżce). Zlepiamy jak pieroga i formujemy podłużną bułeczkę jak się uda. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach jakieś 25 minut.
Rewelacyjne bułeczki i to bez jajek.
halina
lalunia