Sposób przygotowania:
Jagodzianki w polewie kawowo czekoladowejKrok 1
Do misy wsypujemy przesianą mąkę robimy w niej dołek. Drożdże wsypujemy do kubka zalewamy ciepłym mlekiem( połowę kubka) i dodajemy łyżkę ksylitolu, mieszamy do rozpuszczenia, wlewamy do naszego dołka w mące delikatnie mieszamy z mąką by powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczką na 15 minut by rozczyn wyrósł.
Po 15 minutach dodajemy resztę ciepłego mleka, jaja i resztę ksylitolu oraz miękkie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie nam odchodziło od rąk. Zostawiamy je na godzinę przykryte ściereczką.
Krok 2
Ciasto pięknie wyrosło więc odgazowujemy je i dzielimy na 10 części. Spłaszczamy placuszki i nakładamy jagody które posypujemy ksylitolem, zlepiamy bułeczkę i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.
Bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 40 minut, smarujemy je rozbełtanym jajem, pieczemy w 170 stopniach 20 minut.
Krok 3
Do szklanki wsypujemy kawę rozpuszczalna zalewamy ją wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do garnuszka i dodajemy czekoladę, całość mieszamy do połączenia. Ostudzone jagodzianki polewamy polewą. Pyszne, przysmak dla kawoszy i nie tylko.