lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Jagodzianki w polewie kawowo czekoladowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś jagodzianki ktoś powie tylko jagodzianki, zaprzeczę z całą stanowczością. Niezwykłe jagodzianki o tak z tym się zgadzam polewa kawowo czekoladowa na jagodziankach daje nam przyjemne wrażenia smakowe jak i zapachowe.

Jagodzianki w polewie kawowo czekoladowej Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Jagodzianki w polewie kawowo czekoladowej

Składniki:

 

 

  • ksylitol zmielony 6 łyżek

 

  • jaja 2 szt

 

 

Polewa:

  • kawa rozpuszczalna 2 łyżki

 

  • woda 4 łyżki

 

  • czekolada mleczna 200 g
  • jagody 2 łyżeczki na każdego placuszka

Sposób przygotowania:

Jagodzianki w polewie kawowo czekoladowej

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę robimy w niej dołek. Drożdże wsypujemy do kubka zalewamy ciepłym mlekiem( połowę kubka) i dodajemy łyżkę ksylitolu, mieszamy do rozpuszczenia, wlewamy do naszego dołka w mące delikatnie mieszamy z mąką by powstała zawiesina. Przykrywamy ściereczką na 15 minut by rozczyn wyrósł.


Po 15 minutach dodajemy resztę ciepłego mleka, jaja i resztę ksylitolu oraz miękkie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie nam odchodziło od rąk. Zostawiamy je na godzinę przykryte ściereczką.

Krok 2

Ciasto pięknie wyrosło więc odgazowujemy je i dzielimy na 10 części. Spłaszczamy placuszki i nakładamy jagody które posypujemy ksylitolem, zlepiamy bułeczkę i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.


Bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 40 minut, smarujemy je rozbełtanym jajem, pieczemy w 170 stopniach 20 minut.

Krok 3

Do szklanki wsypujemy kawę rozpuszczalna zalewamy ją wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do garnuszka i dodajemy czekoladę, całość mieszamy do połączenia. Ostudzone jagodzianki polewamy polewą. Pyszne, przysmak dla kawoszy i nie tylko.

Jagodzianki w polewie kawowo czekoladowej
Do misy wsypujemy przesianą mąkę robimy w niej dołek.Drożdże wsypujemy do kubka zalewamy ciepłym mlekiem( połowę kubka) i dodajemy łyżkę ksylitolu ,mieszamy do rozpuszczenia,wlewamy do naszego dołka w mące .
Jagodzianki w polewie kawowo czekoladowej
Po 15 minutach dodajemy resztę ciepłego mleka,jaja i resztę ksylitolu oraz miękkie masło.
Jagodzianki w polewie kawowo czekoladowej
Ciasto wyrabiamy do momentu , aż będzie nam odchodziło od rąk. Zostawiamy je na godzinę przykryte ściereczką.
Jagodzianki w polewie kawowo czekoladowej
Ciasto pięknie wyrosło więc odgazowujemy je i dzielimy na 10 części. Spłaszczamy placuszki i nakładamy jagody które posypujemy ksylitolem .
Jagodzianki w polewie kawowo czekoladowej
Zlepiamy bułeczkę i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 40 minut, smarujemy je rozbełtanym jajem, pieczemy w 170 stopniach 20 minut.
Jagodzianki w polewie kawowo czekoladowej
Jagodzianki pięknie wyrosły podczas pieczenia