slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 816]

Budyniowe naleśniki z karmelizowanymi morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne naleśniki budyniowe z mąki orkiszowej w towarzystwie karmelizowanych moreli smakują i wyglądają wybornie.

Budyniowe naleśniki z karmelizowanymi morelami

Składniki:

Budyniowe naleśniki z karmelizowanymi morelami

 

  • naleśniki: 1 szkl mleka
  • 1/2 szkl wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 1 szkl mąki orkiszowej białej
  • 2 op. budyniu waniliowego w proszku
  • oraz: 300 g świeżych moreli
  • 2 łyżki margaryny/masła
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Budyniowe naleśniki z karmelizowanymi morelami
Naleśniki: do miski wlewamy mokre składniki i wbijamy jajko, miksujemy. Następnie dosypujemy suche składniki i miksujemy razem. Odstawiamy na 30 minut. 

Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w ćwiartki, odstawiamy.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej naleśniki. 
Po usmażeniu naleśników na tę samą patelnię nakładamy tłuszcz. Gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy miód oraz morele. Przesmażamy morele, aż zmiękną.

Na talerz przekładamy naleśniki, morele oraz posypujemy cukrem pudrem.