Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1057]

Kotlety drobiowe z kokosem i ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubię tradycyjne kotlety z piersi kurczaka, ale czasem, dla odmiany, lubię przygotować je w nieco innej wersji. Tym razem obtoczyłam je w wiórkach kokosowych i zapiekłam z ananasem i serem żółtym.

Kotlety drobiowe z kokosem i ananasem

Składniki:

Kotlety drobiowe z kokosem i ananasem

 

  • 3 podwójne piersi z kurczaka lub 6 pojedynczych
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 3 plasterki świeżego ananasa
  • 6 plasterków sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Kotlety drobiowe z kokosem i ananasem

ETAP 1:

Kotlety drobiowe z kokosem i ananasem
Piersi z kurczaka kroimy na połówki, rozbijamy, przyprawiamy

Piersi z kurczaka opłukujemy, osuszamy. Podwójne piersi kroimy na połówki. Mięso rozbijamy na kotlety i z obu stron oprószamy pieprzem i solą.

ETAP 2:

Kotlety drobiowe z kokosem i ananasem
Kotlety drobiowe obtaczamy w wiórkach kokosowych

Kotlety obtaczamy w wiórkach kokosowych i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie kotlety przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekania.

ETAP 3:

Kotlety drobiowe z kokosem i ananasem

Plasterki ananasa kroimy na połówki, wykrajamy łyko. Na każdym kotlecie układamy pół plasterka ananasa.

ETAP 4:

Kotlety drobiowe z kokosem i ananasem
Na kawałkach ananasa układamy plasterki sera

Połówki ananasa przykrywamy serem żółtym. Kotlety pieczemy w 180 st. C przez 15 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.