Sposób przygotowania:
Lasagne z łososiem i brokułamiETAP 1:
Łososia oprószamy z obu stron solą i pieprzem, skrapiamy odrobiną soku z cytryny, owijamy folią aluminiową i pieczemy przez 25 minut w 180 st. C.
Upieczoną rybę pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę.
ETAP 2:
Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek na 5 minut. Następnie brokuły kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy drobno.
Brokuły łączymy z łososiem, posiekanym czosnkiem i przecierem pomidorowym, dodajemy oregano, sól i pieprz.
ETAP 3:
Przygotowujemy sos beszamelowy: mąkę obsmażamy na maśle, wlewamy mleko i podgrzewamy, mieszając rózgą, aż sos zgęstnieje.
Sos doprawiamy białym pieprzem, solą, gałką muszkatołową i suszoną natką pietruszki.
Płaty makaronu gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut, rozdzielając je lekko, aby się nie posklejały.
ETAP 4:
Dno i boki formy do pieczenia smarujemy masłem. Na dnie formy układamy połowę płatów makaronu lasagne, aby dachówkowato nachodziły na siebie.
Wykładamy połowę farszu, posypujemy go połową sera. W taki sam sposób układamy kolejna warstwę. Na wierzch wykładamy beszamel.
ETAP 5:
Lasagne pieczemy w 220 st. C przez ok. 25 minut.