Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Lasagne z łososiem i brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filet z łososia w połączeniu z brokułami i przecierem pomidorowym stworzył pyszny farsz do lasagne. Całości dopełnił ser żółty i sos beszamelowy.

Lasagne z łososiem i brokułami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lasagne z łososiem i brokułami

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z łososiem i brokułami

ETAP 1:

Lasagne z łososiem i brokułami
Łososia oprószamy solą i pieprzem, pieczemy

Łososia oprószamy z obu stron solą i pieprzem, skrapiamy odrobiną soku z cytryny, owijamy folią aluminiową i pieczemy przez 25 minut w 180 st. C.

Upieczoną rybę pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Lasagne z łososiem i brokułami
Łososia łączymy z pokrojonymi brokułami i przecierem pomidorowym

Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek na 5 minut. Następnie brokuły kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy drobno.

Brokuły łączymy z łososiem, posiekanym czosnkiem i przecierem pomidorowym, dodajemy oregano, sól i pieprz.

ETAP 3:

Lasagne z łososiem i brokułami
Przygotowujemy sos beszamelowy do polania lasagne

Przygotowujemy sos beszamelowy: mąkę obsmażamy na maśle, wlewamy mleko i podgrzewamy, mieszając rózgą, aż sos zgęstnieje.

Sos doprawiamy białym pieprzem, solą, gałką muszkatołową i suszoną natką pietruszki.

Płaty makaronu gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut, rozdzielając je lekko, aby się nie posklejały.

ETAP 4:

Lasagne z łososiem i brokułami
Płaty makaronu przekładamy farszem...

Dno i boki formy do pieczenia smarujemy masłem. Na dnie formy układamy połowę płatów makaronu lasagne, aby dachówkowato nachodziły na siebie.

Wykładamy połowę farszu, posypujemy go połową sera. W taki sam sposób układamy kolejna warstwę. Na wierzch wykładamy beszamel.

ETAP 5:

Lasagne z łososiem i brokułami
a farsz posypujemy serem

Lasagne pieczemy w 220 st. C przez ok. 25 minut.