WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Fasolka szparagowa po bolońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolka szparagowa podana zamiast makaronu z sosem bolońskim czyli sosem mięsnym pomidorowym. Idealne danie obiadowe.

Fasolka szparagowa po bolońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka szparagowa po bolońsku

 

  • 500g mięsa wieprzowego z szynki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej
  • 0,5 kostki rosołowej
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • Sól, pieprz
  • Listek laurowy
  • Olej do smażenia
  • Ok. 1kg fasolki szparagowej
  • Ok. 250g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa po bolońsku

ETAP 1:

Fasolkę szparagową oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.

Na patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać zmielone mięso wieprzowe. Smażyć aż się zrumieni. Przełożyć do garnka. Wlać ok. 1-1,5 szklanki wody. Dodać przyprawy. Zagotować. Wymieszać z koncentratem i ketchupem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie zagotować.

Dodać śmietanę. Dusić tak ok. 30 minut. Na koniec dodać ok. 80 g starego drobno żółtego sera dla zagęszczania.

Ugotowaną fasolkę nałożyć na talerze, posypać startym serem i polać sosem.

Fasolka szparagowa po bolońsku
Porcja ugotowanej fasolki szparagowej posypana startym serem
Fasolka szparagowa po bolońsku
Sos boloński do fasolki po przygotowaniu w garnku
Fasolka szparagowa po bolońsku
Stary żółty ser dodany do sosu bolońskiego
Fasolka szparagowa po bolońsku
Przesmażone mięso wieprzowe przełożone do garnka