zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Budyniowiec z galaretką

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Dziś kolejna próba na ciasto dla gości na komunię. Jest pyszne i proste w przygotowaniu. Ma nadzieję, że gościom będzie smakowało.

Budyniowiec z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowiec z galaretką

 

  • Biszkopt :
  • 3 jajka ( M )
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • różowy barwnik spożywczy

 

  • Masa budyniowa :
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 2/3 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szk mąki tortowej
  • 5 szk mleka

 

  • Masa śmietanowa :
  • 250 ml śmietany kremówki
  • cukier do smaku
  • różowy barwnik spożywczy

 

  • Dodatkowo :
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 900 ml przegotowanej gorącej wody

 

Sposób przygotowania:

Budyniowiec z galaretką
BISZKOPT : Jajka wbić do miski i wsypać oba cukry. Mikserem mieszać aż cukier się rozpuści a masa podwoi objętość. Dodać barwnik, wymieszać a potem przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie na wolnych obrotach wymieszać ciasto i przelać je do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa placki.



MASA BUDYNIOWA : 3 szklanki mleka wlać do jednego garnka a dwie do drugiego. Tam gdzie jest więcej mleka dodać masło i wsypać oba cukry apotem zagotować. Do drugiego garnka wsypać budynie, mąkę i dodać żółtka po czym wymieszać. Gdy mleko się gotuje wlewać zawartość garnka i energicznie mieszając aby nie było grudek ugotować budyń. Gotować do momentu aż budyń zgęstnieje.



PRZEŁOŻENIE : Na dno blaszki położyć papier na którym piekł się biszkopt ( dzięki temu będzie nam łatwiej wyjąć ciasto z formy ) a potem położyć jeden placek i wyłożyć na niego gorący budyń. Rozprowadzić go po cieście i przykryć drugim plackiem. Można delikatnie obciążyć i zostawić do wystudzenia.



GALARETKA : Do miski wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić i tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę wylać na zimne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki do czasu ścięcia się galaretki.



ŚMIETANA : Zimną śmietanę ubić z cukrem ( ilość według uznania ). Gdy będzie ubita dodać odrobinę barwnika i dokładnie połączyć ze śmietaną. Gotową śmietaną udekorować górę ciasta i wstawić jeszcze na trochę do lodówki.
Budyniowiec z galaretką
Etap 1 Upiec biszkopt i przekroić na dwa placki
Budyniowiec z galaretką
Etap 2 Gorący budyń wyłożyć na biszkopt ...
Budyniowiec z galaretką
Etap Przykryć drugim i wylac galaretkę ...
Budyniowiec z galaretką
Etap 4 Na koniec udekorowac bitą śmietaną