Sposób przygotowania:
Budyniowiec z galaretką
BISZKOPT : Jajka wbić do miski i wsypać oba cukry. Mikserem mieszać aż cukier się rozpuści a masa podwoi objętość. Dodać barwnik, wymieszać a potem przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie na wolnych obrotach wymieszać ciasto i przelać je do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa placki.
MASA BUDYNIOWA : 3 szklanki mleka wlać do jednego garnka a dwie do drugiego. Tam gdzie jest więcej mleka dodać masło i wsypać oba cukry apotem zagotować. Do drugiego garnka wsypać budynie, mąkę i dodać żółtka po czym wymieszać. Gdy mleko się gotuje wlewać zawartość garnka i energicznie mieszając aby nie było grudek ugotować budyń. Gotować do momentu aż budyń zgęstnieje.
PRZEŁOŻENIE : Na dno blaszki położyć papier na którym piekł się biszkopt ( dzięki temu będzie nam łatwiej wyjąć ciasto z formy ) a potem położyć jeden placek i wyłożyć na niego gorący budyń. Rozprowadzić go po cieście i przykryć drugim plackiem. Można delikatnie obciążyć i zostawić do wystudzenia.
GALARETKA : Do miski wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić i tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę wylać na zimne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki do czasu ścięcia się galaretki.
ŚMIETANA : Zimną śmietanę ubić z cukrem ( ilość według uznania ). Gdy będzie ubita dodać odrobinę barwnika i dokładnie połączyć ze śmietaną. Gotową śmietaną udekorować górę ciasta i wstawić jeszcze na trochę do lodówki.
MASA BUDYNIOWA : 3 szklanki mleka wlać do jednego garnka a dwie do drugiego. Tam gdzie jest więcej mleka dodać masło i wsypać oba cukry apotem zagotować. Do drugiego garnka wsypać budynie, mąkę i dodać żółtka po czym wymieszać. Gdy mleko się gotuje wlewać zawartość garnka i energicznie mieszając aby nie było grudek ugotować budyń. Gotować do momentu aż budyń zgęstnieje.
PRZEŁOŻENIE : Na dno blaszki położyć papier na którym piekł się biszkopt ( dzięki temu będzie nam łatwiej wyjąć ciasto z formy ) a potem położyć jeden placek i wyłożyć na niego gorący budyń. Rozprowadzić go po cieście i przykryć drugim plackiem. Można delikatnie obciążyć i zostawić do wystudzenia.
GALARETKA : Do miski wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić i tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę wylać na zimne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki do czasu ścięcia się galaretki.
ŚMIETANA : Zimną śmietanę ubić z cukrem ( ilość według uznania ). Gdy będzie ubita dodać odrobinę barwnika i dokładnie połączyć ze śmietaną. Gotową śmietaną udekorować górę ciasta i wstawić jeszcze na trochę do lodówki.
Beatris
zewa
Dziękuję, a ciacho jest pyszne :)
edytaha
kołczu
zewa
misia5
zewa
Częstuj się kochana ale może zrobimy zamianę ? Ty podeślesz mi drożdżóweczkę :)
zbysiowa
zewa
Madziu tak kombinuję co by zrobić dla gości a chłopaki są moimi testerami, hi, hi. I zdecydowanie są za tym ciastem, tym z kokosem i pychotką truskawkową. Więc to 3 i jeszcze tort i ciast dość bedzie, chyba że jeszcze sernik zrobię jak dam radę.