nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Budyniowo-ryżowy deserek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo lekki i smaczny deserek, pyszny zarówno na ciepło od razu po przygotowaniu, jak i na zimno, po schłodzeniu.

Budyniowo-ryżowy deserek. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Budyniowo-ryżowy deserek.

 

  • 600ml mleka (1,5% tłuszczu)
  • 3 łyżki cukru białego
  • budyń o dowolnym smaku (użyłam toffi)
  • 1 woreczek białego ryżu
  • aromat waniliowy (kilka kropel)

 

Sposób przygotowania:

Budyniowo-ryżowy deserek.
Ryż gotuję w wodzie z dodatkiem kilku kropel waniliowego aromatu. Gotowy, ugotowany ryż zostawiam do przestygnięcia i w między czasie przygotowuję budyń. 500 ml mleka przelewam do garnka i nastawiam je na gotowanie, a w pozostałych 100 ml dokładnie mieszam budyniowy proszek i cukier. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, unosić się dolewam do niego rozmieszane w mniejszej ilości mleka dodatki. Gotuję wszystko na bardzo małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Gaszę płomień i do garnka z ciepłym budyniem dodaję ryż i całość mieszam. Połączone składniki tworzące już deserek przekładam do pucharków. Można zjadać owy deser na ciepło lub odstawić do schłodzenia, w obu wariantach smakuje pysznie.
Budyniowo-ryżowy deserek.
Do większej ilości gotującego się mleka należy dodać rozmieszany w mniejszej ilości mleka proszek budyniowy i cukier.
Budyniowo-ryżowy deserek.
Do budyniu należy dodać wcześniej ugotowany ryż i wszystko dokładnie zamieszać.

Tagi:

ryż