mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Bukiet z jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Są smaczną, ostrą, przystawką na każdym nie tylko karnawałowym przyjęciu.

Bukiet z jajek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bukiet z jajek

 

  • jajka 6 sztuk
  • majonez 1,5 łyżki
  • musztarda 1 łyżeczka
  • ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • czerwona papryka do ozdoby
  • zielona pietruszka do ozdoby
  • szynka do ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Bukiet z jajek
Jajka ugotować na twardo w wodzie z łyżeczką soli (aby łatwiej się obierały) i łyżeczką octu (aby nie wypłynęło białko w razie ewentualnego uszkodzenia skorupki). Następnie ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić w pół. Wydrylować żółtka i dokładnie utrzeć je z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Powstałym farszem wyłożyć jajka i oprószyć ostrą papryką. Wypełnione połówki jajek ułożyć obok siebie na talerzyku, udekorować trójkącikami wyciętymi z czerwonej papryki oraz gałązkami zielonej pietruszki. Całość udekorować kokardą wykonaną z szynki i małej wykałaczki.
Sugestie: Bukiet można dodatkowo ozdobić łodyżkami szczypiorku.
Bukiet z jajek
Etap 1
Bukiet z jajek
Etap 2
Bukiet z jajek
Etap 3
Bukiet z jajek
Etap 4