lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bułeczki bolillos z sezamem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie ma to jak zrobić samemu bułeczki . Tym razem zrobiłam z sezamem . Smakowały wszystkim domownikom .

Bułeczki bolillos z sezamem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki bolillos z sezamem

 

 

 

  • Resztę składników:
  • 900 g maki pszennej białej chlebowej typ 650
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miękkiego smalcu

Sposób przygotowania:

Bułeczki bolillos z sezamem
Do Misy wsypuję mąkę 900 gram. Robię zagłębienie. W małej miseczce rozrabiam drożdże w 500 ml wody . Dodaje miód i 100 gram mąki , mieszam razem. Wlewam zawiesinę do misy z mąką zostawiam na 15 minut. Dodaję sól i smalec. Wyrabiam ciasto robotem. Zostawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę. Przygotowuję blaszkę i kładę papier do pieczenia. Ciasto dzielę na 20 części i formuje bułeczki. Nacinam każdą bułeczkę przez środek i zostawiam do wyrośnięcia na 45 minut. Smaruje rozbełtanym jajem każdą bułeczkę i posypuje sezamem. Na dole pieca wstawiam naczynie z woda i tak piekę Piekę 25 minut w 170 stopniach . ( Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajcie mąki , gdyby było za gęste to wody )
Bułeczki bolillos z sezamem
Wyrabiam ciasto robotem. Zostawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Bułeczki bolillos z sezamem
Przygotowuję blaszkę i kładę papier do pieczenia. Ciasto dzielę na 20 części i formuje bułeczki.
Bułeczki bolillos z sezamem
Nacinam każdą bułeczkę przez środek i zostawiam do wyrośnięcia na 45 minut.
Bułeczki bolillos z sezamem
Smaruje rozbełtanym jajem każdą bułeczkę i posypuje sezamem. Na dole pieca wstawiam naczynie z woda i tak piekę Piekę 25 minut w 170 stopniach .