KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Bułeczki drożdżowe z masą makową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i zdrowe słodkie domowe pieczywo. Idealne na podwieczorek dla małych i dużych. Lepsze od sklepowych drożdżówek.

Bułeczki drożdżowe z masą makową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z masą makową

 

  • Mąka tortowa 4 szkl
  • Drożdże świeże 5 dag
  • Mleko 1 szkl
  • Margaryna 1/2 kostki
  • Jajka 2 szt
  • Sól szczypta
  • Masa makowa
  • gotowa 340 g
  • Cukier wedle upodobania
  • Tłuszcz do smarowania formy

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z masą makową
Jajka sparzyć wrzątkiem. Użyć składników o jednej temperaturze - pokojowej lub z lodówki (zimnej). Do wysokiego naczynia przełożyć drożdże, posypać je cukrem i solą, pozostawić aby się rozpuściło. Mleko podgrzać, ale nie zagotowywać. Do rozpuszczonych drożdży wlać ciepłe mleko, wsypać mąkę i wbić jajka. Wyrobić ciasto, tak aby wystawało od ręki. Przykryć ściereczką, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy formować bułeczki - urywać gruby kawałek ciasta, następnie spłaszczyć go i nałożyć masę makową, ulepić kulkę. Bułeczki układać na posmarowanej tłuszczem blaszce. Piec około 60 minut.
Bułeczki drożdżowe z masą makową
Drożdże posypane cukrem i solą - musi się rozpuścić
Bułeczki drożdżowe z masą makową
Drożdże rozpuszczone więc można dodać inne składniki
Bułeczki drożdżowe z masą makową
Wszystkie składniki połączone - wyrabianie ciasta
Bułeczki drożdżowe z masą makową
Surowe nadziane bułki czekające na wsadzenie do piekarnika