Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżowe bułki z makiem i sezamem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bułki zwykłe na drożdżach i wodzie są rewelacyjne.

Drożdżowe bułki z makiem i sezamem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe bułki z makiem i sezamem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułki z makiem i sezamem
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i odrobiną wody. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, resztę wody, olej, sól, wyrobić ciasto. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 6-7 części. Uformować owalne bułeczki, ułożyć na przygotowanej blaszce, i pozostawić na 15 minut. Następnie bułki naciąć, posmarować wodą i posypać ziarnami. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 15 minut.
Drożdżowe bułki z makiem i sezamem
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę
Drożdżowe bułki z makiem i sezamem
Ciasto pokroić na kawałki i formować bułki
Drożdżowe bułki z makiem i sezamem
Wyrośnięte bułeczki naciąć nożem i posmarować wodą
Drożdżowe bułki z makiem i sezamem
Posypać ziarnami i wstawić do piekarnika