Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowymRozczyn:
Drożdże pokruszyć i wymieszać z 3-4 łyżkami ciepłego mleka (ale nie gorącego!), 1 łyżką cukru oraz mąki pszennej, a następnie całość przykryć bawełnianą szmatką i odstawić na około 10 minut.
Ciasto drożdzowe:
W dużej misce połączyć mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól.
W powyższych składnikach zrobić wgłębienie, w który należy wlać drożdże (*) oraz resztę mleka. Całość wymieszać łyżką i porządnie wyrobić za pomocą dłoni - stopniowo dolewając roztopione masło bądź olej. Masa powinna być elastyczna i łatwo odchodząca od rąk.
Tak przyrządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - mniej więcej 1,5 h (**).
(Do podwojenia objętości.)
(*) Jeśli używamy suchych drożdży - to mieszamy je bezpośrednia z mąką, a następnie z resztą składników.
(**) Ciasto można przygotować wieczorem i wstawić do lodówki (do wyrośnięcia) na 12 h. Następnie rano należy uformować i upiec bułeczki.
Bułeczki:
Podrośnięte ciasto należy krótko wyrobić i podzielić na 16 równych kuleczek (każda powinna ważyć około 60g). Z każdej kulki uformować płaskie placuszki, na środku których ułożyć po 1 stołowej łyżce nadzienia. Wszystkie bułeczki dokładnie zlepić - jak pierogi.
Jagodziankom nadać owalny kształt i wszystkie umieścić na blasze - uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Całość przykryć szmatką i odstawić na 30-40 minut - do ponownego podrośnięcia.
Pieczenie:
Bułki przed pieczeniem posmarować odrobina mleka. Piec (bez rozgrzewania piekarnika) 18-20 minut w 180 stopniach.
Lukier:
Cukier energicznie wymieszać z wodą albo/i sokiem z cytryny. Polukrować ostudzone bułeczki.