Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 941]

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne jagodzianki z gotowym nadzieniem, które sprawia, że po całym domu unosi się kuszący aromat. Polecam!

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym

16 bułeczek

Dodatkowo:

  • nadzienie jagodowe (u mnie termostabilne)
  • mleko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny (u mnie woda i sok)

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym

Rozczyn:

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym
Rozczyn przygotowujemy z rożdży świeżych.

Drożdże pokruszyć i wymieszać z 3-4 łyżkami ciepłego mleka (ale nie gorącego!), 1 łyżką cukru oraz mąki pszennej, a następnie całość przykryć bawełnianą szmatką i odstawić na około 10 minut.

Ciasto drożdzowe:

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym
Ciasto idealnie wyrasta na drożdżach świeżych - jak i suchych.

W dużej misce połączyć mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól.


W powyższych składnikach zrobić wgłębienie, w który należy wlać drożdże (*) oraz resztę mleka. Całość wymieszać łyżką i porządnie wyrobić za pomocą dłoni - stopniowo dolewając roztopione masło bądź olej. Masa powinna być elastyczna i łatwo odchodząca od rąk.


Tak przyrządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - mniej więcej 1,5 h (**).
(Do podwojenia objętości.)

(*) Jeśli używamy suchych drożdży - to mieszamy je bezpośrednia z mąką, a następnie z resztą składników.
(**) Ciasto można przygotować wieczorem i wstawić do lodówki (do wyrośnięcia) na 12 h. Następnie rano należy uformować i upiec bułeczki.

Bułeczki:

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym
Można użyć jagód - wymieszanych z kilkoma łyżkami cukru.

Podrośnięte ciasto należy krótko wyrobić i podzielić na 16 równych kuleczek (każda powinna ważyć około 60g). Z każdej kulki uformować płaskie placuszki, na środku których ułożyć po 1 stołowej łyżce nadzienia. Wszystkie bułeczki dokładnie zlepić - jak pierogi.


Jagodziankom nadać owalny kształt i wszystkie umieścić na blasze - uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Całość przykryć szmatką i odstawić na 30-40 minut - do ponownego podrośnięcia.

Pieczenie:

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym
Bułki dzięki mleku będą zarumienione i lśniące.

Bułki przed pieczeniem posmarować odrobina mleka. Piec (bez rozgrzewania piekarnika) 18-20 minut w 180 stopniach.

Lukier:

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym
Lukier powinny być gęsty i jednolity.

Cukier energicznie wymieszać z wodą albo/i sokiem z cytryny. Polukrować ostudzone bułeczki.