Sposób przygotowania:
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką
Mleko podgrzać dodać łyżeczkę cukru drożdże ,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia .Do miski wsypać mąkę dodać 1 jajko i 1 żółtko,łyżkę oleju,cukier,esencję waniliową, rozpuszczoną letnią margarynę i zaczyn drożdżowy.Ciasto zagnieść tak długo aż będzie odstawało od ręki i zrobi się gładkie i lśniące. Przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Jak podwoi objętość odrywać po kawałku ciasta ,rozpłaszczyć w dłoni ,nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić.Uformowane jagodzianki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20 min.Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem i pokruszyć kruszonkę.Piec w 180st około 20 min. Nadzienie;jagody wymieszać z cukrem i mąką. Kruszonka;zimną margarynę zagnieść z mąką i cukrem.