Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Pyszne jagodzianki domowe

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

najpyszniejsze jagodzianki jakie kiedykolwiek zrobiłam i jadłam

Pyszne jagodzianki domowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne jagodzianki domowe

 

  • CIASTO - ok. 3 szkl. mąki pszennej tortowej - szkl. poj. 250 ml
  • 100 g masła albo margaryny
  • 3 łyżki cukru zwykłego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 ml mleka
  • mała kostka drożdży świeżych czyli 42 g
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

 

 

  • LUKIER - cukier puder utarty z sokiem z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Pyszne jagodzianki domowe
2 , 5 szklanki mąki przesiałam do miski dodając sól i 2 łyżki cukru. Mleko lekko podgrzałam i rozmieszałam w nim drożdże z 1 łyżką cukru - odstawiłam na 10 minut aż zaczęły się pienić. Masło rozpuściłam i przestudziłam. Do mąki wlałam rozczyn, dodałam jajko, żółtka i zagniatałam ciasto dodając po troszku płynnego masła i reszty mąki. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, wyrabiałam je jakiś 10 minut aż odchodziło od dłoni i miski. Przykryłam miskę ściereczką i zostawiłam na ok. 1 godzinę żeby ciasto wyrosło. Jagody przebrałam, opłukałam i dobrze osączyłam.



Wymieszałam z cukrem i mąką - bardzo delikatnie żeby nie rozgnieść owoców. Wyrośnięte ciasto zagniotłam lekko i podzieliłam na 15 części, każdą formują w kulkę. Każdą kulkę rozpłaszczałam i rozciągałam rękami na placuszek wielkości dłoni. Na środek nałożyłam po 2 czubate łyżeczki jagód i bardzo starannie zlepiłam brzegi formując owalne bułeczki. Układałam je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Gdy wszystkie były gotowe przykryłam ponownie ściereczką i zostawiłam na 15 minut do napuszenia. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Gdy nieco przestygły polukrowałam je. Jeśli nie chcecie lukrować bułeczek można je przed pieczeniem posmarować żółtkiem rozmieszanym z dwiema łyżkami mleka i posypać grubym cukrem albo zrobić klasyczną kruszonkę i nią posypać jagodzianki.
Pyszne jagodzianki domowe
ciasto po dobrym wyrobieniu musi wyrosnąć
Pyszne jagodzianki domowe
ciasto podzieliłam na 15 równych części i przygotowałam owoce na nadzienie
Pyszne jagodzianki domowe
każdą część ciasta rozpłaszczyłam na dłoni i nałozyłam na nią 2 łyżeczki jagód
Pyszne jagodzianki domowe
zlepione dokładnie i uformowane bułeczki ułozyłam luźno na blaszce