Sposób przygotowania:
Pyszne jagodzianki domowe
2 , 5 szklanki mąki przesiałam do miski dodając sól i 2 łyżki cukru. Mleko lekko podgrzałam i rozmieszałam w nim drożdże z 1 łyżką cukru - odstawiłam na 10 minut aż zaczęły się pienić. Masło rozpuściłam i przestudziłam. Do mąki wlałam rozczyn, dodałam jajko, żółtka i zagniatałam ciasto dodając po troszku płynnego masła i reszty mąki. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, wyrabiałam je jakiś 10 minut aż odchodziło od dłoni i miski. Przykryłam miskę ściereczką i zostawiłam na ok. 1 godzinę żeby ciasto wyrosło. Jagody przebrałam, opłukałam i dobrze osączyłam.
Wymieszałam z cukrem i mąką - bardzo delikatnie żeby nie rozgnieść owoców. Wyrośnięte ciasto zagniotłam lekko i podzieliłam na 15 części, każdą formują w kulkę. Każdą kulkę rozpłaszczałam i rozciągałam rękami na placuszek wielkości dłoni. Na środek nałożyłam po 2 czubate łyżeczki jagód i bardzo starannie zlepiłam brzegi formując owalne bułeczki. Układałam je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Gdy wszystkie były gotowe przykryłam ponownie ściereczką i zostawiłam na 15 minut do napuszenia. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Gdy nieco przestygły polukrowałam je. Jeśli nie chcecie lukrować bułeczek można je przed pieczeniem posmarować żółtkiem rozmieszanym z dwiema łyżkami mleka i posypać grubym cukrem albo zrobić klasyczną kruszonkę i nią posypać jagodzianki.
Wymieszałam z cukrem i mąką - bardzo delikatnie żeby nie rozgnieść owoców. Wyrośnięte ciasto zagniotłam lekko i podzieliłam na 15 części, każdą formują w kulkę. Każdą kulkę rozpłaszczałam i rozciągałam rękami na placuszek wielkości dłoni. Na środek nałożyłam po 2 czubate łyżeczki jagód i bardzo starannie zlepiłam brzegi formując owalne bułeczki. Układałam je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Gdy wszystkie były gotowe przykryłam ponownie ściereczką i zostawiłam na 15 minut do napuszenia. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Gdy nieco przestygły polukrowałam je. Jeśli nie chcecie lukrować bułeczek można je przed pieczeniem posmarować żółtkiem rozmieszanym z dwiema łyżkami mleka i posypać grubym cukrem albo zrobić klasyczną kruszonkę i nią posypać jagodzianki.
zewa
cris
kasiunia.1981
Pyza
kasiunia.1981
Dzieki;))
agula85
julcia12437