Sposób przygotowania:
Jagodzianki
Jagody bardzo dokładnie oczyścić, umyć, a następnie dosypać do nich cukier( jedną łyżkę cukru odstawić) i dokładnie wymieszać. Drożdże rozdrobnić, a następnie dodać do nich jedną szklankę mleka i jedną łyżkę cukru. Drożdże z mlekiem odstawić na chwilę, aż wyrosną. Kiedy drożdże urosną należy dodać do nich mąkę. Margarynę roztopić na ogniu i ostudzić, a potem dodać do masy z drożdży. Do masy wbić również jajko oraz dodać szczyptę soli. Całość bardzo dokładnie wymieszać i odstawić, żeby ciasto wyrosło. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na mniejsze części, a z każdej części uformować okrągłe kuleczki. W środku każdej bułeczki ma znaleźć się nadzienie jagodowe. Formę obłożyć papierem do pieczenia, a następnie poukładać na niej bułeczki. Jagodzianki należy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut. Upieczone jagodzianki posypać cukrem pudrem.