Sposób przygotowania:
Bułeczki jagodziankiI
1. Do miski wlewam letnie mleko, dodaję drożdże, jedną łyżkę cukru, jedną łyżkę mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia rozczynu.
2. Do większej miski wsypuję pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, dodaję żółtka, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiam ciasto. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką, odstawiam na jedną godzinę do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto dzielę na 16 części, formuję kule, odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia
II
4. W tym czasie, co ciasto rośnie robię nadzienie, jagody myję.
5. Do jagód wsypuję cukier oraz skrobię ziemniaczaną, mieszam delikatnie.
6. Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczam dłonią, na środek nakładam czubatą łyżkę jagodowego nadzienia i zlepiam brzegi, formują okrągłe bułeczki.
7. Jagodzianki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 15 minut w 200°C w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu bułeczki studzę.
8. Do rondelka wyciskam sok z cytryn, wsypuję cukier puder, gotuję do chwili rozpuszczenia się cukru.
9. Ostudzone jagodzianki smaruję lukrem za pomocą pędzelka.
III
10. Jagodzianki gotowe.
11. Smacznego.