Sposób przygotowania:
Bułeczki na mleku
Do miski przesiewany mąkę i wsypujemy suche drożdże, sól i cukier oraz wlewamy olej i ciepłe mleko. Wszystkie składniki mieszamy łyżką i przykrywamy miskę ściereczką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i tniemy nożem na 6 części.
Formujemy zgrabne bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy słonecznikiem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i tniemy nożem na 6 części.
Formujemy zgrabne bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy słonecznikiem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.