Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie żurkowym
Zakwas przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce aby zaczęły się pienić. W międyczasie w dużej misce wymieszać mąki z solą. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, zakwas żurkowy i olej. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać ziarna słonecznika i wyrobić ciasto aby składniki dokładnie się połączyły.
Gotowe ciasto odstawić na ok 30-40 minut aby nieco podrosło. Następnie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10. Wierzch ładnie wygładzić łyżką zwilżoną w wodzie.
Keksówkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 30 minut aż keksówka będzie pełna. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół.
Chleb można sprawdzić czy jest upieczony - należy wyjąć go z foremki i postukać w jego spód, powinnien oddawać głuch odgłos.
Po upieczeniu chleb ułożyć na kratce. Wierzch aby był miękki posmarować wodą. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Gotowe ciasto odstawić na ok 30-40 minut aby nieco podrosło. Następnie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10. Wierzch ładnie wygładzić łyżką zwilżoną w wodzie.
Keksówkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 30 minut aż keksówka będzie pełna. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół.
Chleb można sprawdzić czy jest upieczony - należy wyjąć go z foremki i postukać w jego spód, powinnien oddawać głuch odgłos.
Po upieczeniu chleb ułożyć na kratce. Wierzch aby był miękki posmarować wodą. Zostawić do całkowitego wystudzenia.