SUPERPRZEPIS

Chleb na zakwasie żurkowym

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Chleb na zakwasie żurkowym Więcej zdjęć (5)

Pyszny domowy chleb z dodatkiem zakwasu na żurek. Dzięki temu dodatkowi choć chleb jest na drożdżach ma posmak zakwasu i smakuje tak jak byłby upieczony na zakwasie chlebowym.

Składniki:

Chleb na zakwasie żurkowym

 

  • 250 g mąki pszennej, u mnie typ 500
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 250 ml zakwasu na żurek
  • 200 ml letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • solidna garść słonecznika lub innych ziaren

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie żurkowym
Zakwas przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce aby zaczęły się pienić. W międyczasie w dużej misce wymieszać mąki z solą. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, zakwas żurkowy i olej. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać ziarna słonecznika i wyrobić ciasto aby składniki dokładnie się połączyły.

Gotowe ciasto odstawić na ok 30-40 minut aby nieco podrosło. Następnie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10. Wierzch ładnie wygładzić łyżką zwilżoną w wodzie.

Keksówkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 30 minut aż keksówka będzie pełna. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dół.

Chleb można sprawdzić czy jest upieczony - należy wyjąć go z foremki i postukać w jego spód, powinnien oddawać głuch odgłos.

Po upieczeniu chleb ułożyć na kratce. Wierzch aby był miękki posmarować wodą. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Chleb na zakwasie żurkowym
W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce aby zaczęły się pienić.
Chleb na zakwasie żurkowym
W międyczasie w dużej misce wymieszać mąki z solą.
Chleb na zakwasie żurkowym
Następnie dodać rozpuszczone drożdże, zakwas żurkowy i olej. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać ziarna słonecznika i wyrobić ciasto aby składniki dokładnie się połączyły. Gotowe ciasto odstawić na ok 30-40 minut aby nieco podrosło.
Chleb na zakwasie żurkowym
Następnie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10. Wierzch ładnie wygładzić łyżką zwilżoną w wodzie. Keksówkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 30 minut aż keksówka będzie pełna.