Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1045]

Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Keks doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący, a najlepszy - jeszcze ciepły.

Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem

Forma o wymiarach około 9 x 19 cm:

  • 2 jajka
  • 50 ml oliwy/oleju
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej (płaskie)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • sól (do smaku; uważać bo łosoś jest słony; dodałam porządną szczyptę)

Dodatkowo:

Wierzch:

  • żółty ser do posypania

Sposób przygotowania:

Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem

Ciasto:

Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem
Konsystencja ciasta powinna być jednolita i gładka.

Jajka zmiksować do puszystości i nie przerywając mieszania kolejno dodać olej, musztardę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.

Masę połączyć z przyprawami, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszonym pomidorem, łososiem i uprzednio pokrojonym w kostkę żółtym serem.

Przed pieczeniem:

Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem
Startego sera na wierzch nie należy żałować.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki i porządnie posypać startym serem.

Pieczenie:

Keks wytrawny z żółtym serem i wędzonym łososiem
Piekąc keks w większej formie - piec go odrobinę dłużej, babeczki - 25-30 minut.

Keks wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec (do tzw. suchego patyczka) 35-40 minut w temperaturze 190 stopni.

Upieczone ciasto odrobinę ostudzić, aby lepiej się kroiło.