Sposób przygotowania:
Marchwiaczki- bułeczki z marchewką
Marchew przeciąć wzdłuż na pół a każdą połówkę jeszcze na pół. Z długości przeciąć na 3 równe części, ok. 5 cm. Ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Do miski wsypać drożdże, dodać cukier, sól, mleko i olej, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko wyrobić ciasto (będzie dość luźne), odstawić na ok. 20 minut. Wyłożyć na gruba podsypaną mąką deskę, podzielić na 3 równe części. Każdą z nich ręcznie uformować na bardzo długi prostokąt o wymiarach ok. 50x7 cm. Pociąć na ok. 4 cm kawałki. Na środek każdego z nich kłaść kawałek marchewki, zawinąć (marchew może wystawać poza ciasto). Kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę zawinięciem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wierzch bułeczek posmarować wodą i zaraz obficie posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 23-25 minut.