Sposób przygotowania:
Bułeczki na śniadanie
Mleko podgrzać w rondelku. Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Przygotować rozczyn: 1 łyżka letniego mleka, 1 łyżka cukru i drożdże- rozetrzeć. Jajko roztrzepać. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać rozczyn, jajko, letnie mleko, pozostały cukier i masło. Zagnieść składniki na ciasto, starać się nie podsypywać mąką. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ponownie zagnieść ciasto i formować bułeczki- mi wyszło 9 bułeczek. Na blaszce podsypanej mąkę układać bułeczki w odstępach- powinny podwoić swoją objętość. Ponownie przykrywamy i dostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 15 minut bez termoobiegu.
sylwiaczek202