jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Chleb z szałwią hiszpańską, czyli nasionami chia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny chleb na zakwasie z szałwią hiszpańską, może być z różnymi dodatkami. Już od paru lat nie kupuję chleba w sklepie, wypiekam sama i wiem co jem.

Chleb z szałwią hiszpańską, czyli nasionami chia Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Chleb z szałwią hiszpańską, czyli nasionami chia

 

  • mąka pszenna 700g
  • mąka żytnia 200 g
  • mąka razowa 100 g
  • szałwia hiszpańska 4 łyżeczki
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • ziarna słonecznika 1 łyżka
  • ziarna dyni 1 łyżka
  • sól 1,5 łyżki
  • ziarna lnu 2 łyżki
  • woda 3 szklanki letniej
  • zakwas chlebowy
  • Tłuszcz do posmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Chleb z szałwią hiszpańską, czyli nasionami chia
Zakwas wyjąć z lodówki dzień wcześniej, dokarmić mąką żytnią i pszenną.

Zostawić na noc na blacie, następnego dnia wsypać mąki do miski przesiane różnego rodzaju. Ja dodałam pszenną, i razową, dodać zakwas, wodę letnią i wymieszać łyżką ciasto.

Dodać ziarenka szałwii hiszpańskiej i ponownie wymieszać.

Odstawić ciasto przykryte ściereczką na 1 godzinę, po tym czasie przemieszać jeszcze raz i przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Pozostawić chleb do wyrośnięcia na około 2 godziny, gdy wyrośnie wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach około 60 minut.

Można przykryć po wierzch folią aluminiową jeżeli chleb za bardzo się przypieka. Smacznego :)
Chleb z szałwią hiszpańską,czyli nasionami chia
Zakwas wyjąć z lodówki dzień wcześniej i wsypać mąki , przykryć ściereczką
Chleb z szałwią hiszpańską,czyli nasionami chia
wsypać do miski mąki róne ,wlać zakwas przygotowany wcześniej
Chleb z szałwią hiszpańską,czyli nasionami chia
Wlać wodę, dodać sól,cukier i wymieszać łyżką ciasto
Chleb z szałwią hiszpańską,czyli nasionami chia
Dosypać ziarna szałwii hiszpańskiej i przemieszać
Chleb z szałwią hiszpańską,czyli nasionami chia
Wyłożyć ciasto do brytwani i odstawić na 2 godziny
Chleb z szałwią hiszpańską,czyli nasionami chia
Wstawić do piekarnika i piec 60 minut

Tagi:

chleb pieczywo