Sposób przygotowania:
Chleb z szałwią hiszpańską, czyli nasionami chia
Zakwas wyjąć z lodówki dzień wcześniej, dokarmić mąką żytnią i pszenną.
Zostawić na noc na blacie, następnego dnia wsypać mąki do miski przesiane różnego rodzaju. Ja dodałam pszenną, i razową, dodać zakwas, wodę letnią i wymieszać łyżką ciasto.
Dodać ziarenka szałwii hiszpańskiej i ponownie wymieszać.
Odstawić ciasto przykryte ściereczką na 1 godzinę, po tym czasie przemieszać jeszcze raz i przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Pozostawić chleb do wyrośnięcia na około 2 godziny, gdy wyrośnie wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach około 60 minut.
Można przykryć po wierzch folią aluminiową jeżeli chleb za bardzo się przypieka. Smacznego :)
Zostawić na noc na blacie, następnego dnia wsypać mąki do miski przesiane różnego rodzaju. Ja dodałam pszenną, i razową, dodać zakwas, wodę letnią i wymieszać łyżką ciasto.
Dodać ziarenka szałwii hiszpańskiej i ponownie wymieszać.
Odstawić ciasto przykryte ściereczką na 1 godzinę, po tym czasie przemieszać jeszcze raz i przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Pozostawić chleb do wyrośnięcia na około 2 godziny, gdy wyrośnie wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach około 60 minut.
Można przykryć po wierzch folią aluminiową jeżeli chleb za bardzo się przypieka. Smacznego :)