Sposób przygotowania:
Bułeczki na jogurcie z prażonym słonecznikiem
1.Drożdże rozcieramy z cukrem,ciepłym mlekiem i 1 łyżką mąki.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. 2.Słonecznik prażymy na suchej gorącej patelni i lekko studzimy. 3.Do mąki dodajemy sól,olej,uprażony słonecznik,jogurt i wyrośnięte drożdże,zagniatamy mięciutkie ciasto,jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt twarde możemy dodać odrobinę ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. 4.Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. 5.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce ,żeby bułeczki podrosły. 6.Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 190 stopni,do zrumienienia.