slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1010]

Bułeczki orkiszowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Tym razem bułeczki orkiszowe z siemieniem. Bułeczki są bardzo sycące i mają lekko orzechowy aromat. Idealne na śniadanie z masełkiem i serem lub wędliną. Polecam

Bułeczki orkiszowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczki orkiszowe

 

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej + do podsypania
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 op. suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • oraz: mleko
  • siemie lniane

Sposób przygotowania:

Bułeczki orkiszowe
Do miski wsypujemy obie mąki, suche drożdże, sól, cukier i mieszamy. Następnie wlewamy ciepłą wodę i olej. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdego kawałka ciasto robimy długi wałek i zakręcamy. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mlekiem smarujemy bułeczki a następnie posypujemy siemieniem. Pieczemy przez ok. 20 minut w 190 stopniach.
Bułeczki orkiszowe
Tak wygląda bułeczka orkiszowa po rozkrojeniu