Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Bułki pszenno - orkiszowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo, a najbardziej właśnie bułki, takie domowe, pachnące, pyszne i z chrupiącą skórką. Bułki pszenno - orkiszowe są idealne na śniadanie lub kolację. Najlepiej smakują z masełkiem lub twarożkiem.

Bułki pszenno - orkiszowe

Składniki:

Bułki pszenno - orkiszowe

Rozczyn:

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno - orkiszowe
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i obiema mąkami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn, sól i olej, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba należy dolać jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy ma 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 16 części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki, następnie układamy je na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem. Odstawiamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły.

4. Po tym czasie bułki pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Tak upieczone bułki są gotowe do podania. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 sztuk bułek.