Sposób przygotowania:
Bułki pszenno - orkiszowe
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i obiema mąkami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn, sól i olej, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba należy dolać jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy ma 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 16 części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki, następnie układamy je na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem. Odstawiamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły.
4. Po tym czasie bułki pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Tak upieczone bułki są gotowe do podania. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 sztuk bułek.
2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn, sól i olej, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba należy dolać jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy ma 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 16 części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki, następnie układamy je na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem. Odstawiamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły.
4. Po tym czasie bułki pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Tak upieczone bułki są gotowe do podania. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 sztuk bułek.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i bardzo zapraszam:)