cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Bułki orkiszowe ze słonecznikiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne i zdrowe bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej i słonecznika. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Idealne na śniadanie!

Bułki orkiszowe ze słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki orkiszowe ze słonecznikiem

 

  • 30g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 60 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajko
  • 100g łuskanego słonecznika

Sposób przygotowania:

Bułki orkiszowe ze słonecznikiem
Z drożdży, mąki, cukru zrobić zaczyn drożdżowy. Odstawić na ok 15min pod przykryciem w ciepłe miejsce. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po upływie czasu ciasto wyłożyć na stolnice i uformować małe bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać słonecznikiem. Całość piec w piekarniku w temperaturze 200*C przez ok 10-15min. Smacznego!
Bułki orkiszowe ze słonecznikiem
Etap 1 - zrobić zaczyn drożdżowy, następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
Bułki orkiszowe ze słonecznikiem
Etap 2 - Po wyrośnięciu ciasta, formować małe bułeczki
Bułki orkiszowe ze słonecznikiem
Etap 3 - bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka
Bułki orkiszowe ze słonecznikiem
Etap 4 - piec w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez 10-15min.