Sposób przygotowania:
Bułki orkiszowe z płatkami owsianymi
Do dużej miski przesiewamy mąkę orkiszową oraz pokrojone na mniejsze kawałki płatki owsiane. Wlewamy olej i wsypujemy sól. Dodajemy wyrośnięty zaczyn zrobiony z drożdży, cukru, łyżki mąki pszennej oraz dwóch łyżek letniego ( nie gorącego) mleka. Następnie wlewamy tyle mleka ile zabierze ciasto ( dużo zależy od wilgotności mąki).
Zarabiamy bardzo elastyczne ciasto, które wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na balat i tniemy na osiem w miarę równych części ( jak pizzę).
Z każdego kawałka formujemy zgrabną i okrągłą bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Pieczemy w 200 st przez około 30-35 minut.
Zarabiamy bardzo elastyczne ciasto, które wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na balat i tniemy na osiem w miarę równych części ( jak pizzę).
Z każdego kawałka formujemy zgrabną i okrągłą bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Pieczemy w 200 st przez około 30-35 minut.
SylaUla