Sposób przygotowania:
Bułeczki z kurczakiem i pieczarkami
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odstawić na kilka minut. Obie mąki i sól przesypać do miski, dokładnie wymieszać. Do sypkich składników wlać rozczyn drożdżowy i olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto (gdyby ciasto kleiło się do rąk, dodać więcej pszennej mąki). Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz: Mięso pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić do niego mięso. Posypać je przyprawą kebab-gyros i odrobiną soli. Smażyć, aż mięso się zetnie. Od czasu do czasu zamieszać. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć, aż cały płyn z grzybów odparuje. Mięso z grzybami ostudzić. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 15-16 mniej więcej równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć w dłoniach. Na każdym ułożyć po trochy farszu. Łączyć brzegi, formować okrągłe bułeczki i układać je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Bułeczki odłożyć na chwilę, żeby podrosły. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać nim wierzch każdej podrośniętej bułeczki. Nadziane bułeczki piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut. Podawać same lub z dowolnym sosem.
marietta