Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste + słonecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne bułeczki, idealne na niedzielne śniadanie.

Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste + słonecznik Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste + słonecznik

 

  • Składniki - na 8 małych bułeczek:
  • 300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 50 g otrąb owsianych
  • 5 łyżek oleju
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki ziaren słonecznika + trochę do posypania bułeczek

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste + słonecznik
Do pokruszonych drożdży wsypujemy cukier, dodajemy niewielką ilość ciepłej wody- całość dobrze mieszamy na gładki zaczyn. Do miski wysypujemy pozostałe składniki bułeczek, dodajemy drożdże. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na 8 części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, układamy bułeczki. Każdą smarujemy odrobiną wody i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste + słonecznik
Etap 1 Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste - przekrój