Sposób przygotowania:
Bułeczki paprykowe
Do miski przesiałam mąkę, dodałam suszone drożdże, sól, cukier i suszoną paprykę. Sypkie składniki wymieszałam i stopniowo dolewając wodę, zarobiłam ciasto – najpierw widelcem, a następnie dłonią (moje było troszkę zbyt ścisłe). Kiedy przestało kleić się do ręki, wyłożyłam je na blat i wyrabiałam jeszcze około 5 minut. Przełożyłam z powrotem do miski, nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość, przebiłam je ręką aby odgazować, uformowałam wałek i pokroiłam go na 6 części. Każdą część lekko uformowałam i przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką, żeby ciasto nie obsychało i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam około 20 minut. Bułeczki są przepyszne zaraz po wystygnięciu.
zewa
zbysiowa
-Natka-
monikaT83
kołczu
edytaha
Ewuniu, z papryką w proszku na pewno zupełnie inaczej smakują.
Moniko, przepisy są po to, by się nimi dzielić :) Korzystaj do woli :)
marietta
edytaha
Dziękuję Marietto, powodzenia :)
Elficzna
edytaha
Dobrze czujesz :) Pachniały wspaniale, gdyby nie to, że na jutro zaplanowałam wytrawnego keksa, na pewno bym je znowu upiekła :)