SUPERPRZEPIS

Bułeczki paprykowe

  • 10
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Bułeczki paprykowe Więcej zdjęć (5)

Każde domowe pieczywo jest pyszne, ale świeże bułeczki z ulubionym dodatkiem są wręcz rewelacyjne :)

Składniki:

Bułeczki paprykowe

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki paprykowe
Do miski przesiałam mąkę, dodałam suszone drożdże, sól, cukier i suszoną paprykę. Sypkie składniki wymieszałam i stopniowo dolewając wodę, zarobiłam ciasto – najpierw widelcem, a następnie dłonią (moje było troszkę zbyt ścisłe). Kiedy przestało kleić się do ręki, wyłożyłam je na blat i wyrabiałam jeszcze około 5 minut. Przełożyłam z powrotem do miski, nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość, przebiłam je ręką aby odgazować, uformowałam wałek i pokroiłam go na 6 części. Każdą część lekko uformowałam i przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką, żeby ciasto nie obsychało i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam około 20 minut. Bułeczki są przepyszne zaraz po wystygnięciu.
Bułeczki paprykowe
Do miski przesiałam mąkę i dodałam resztę sypkich składników.
Bułeczki paprykowe
Z ciasta uformowałam wałek i pokroiłam go na 6 części.
Bułeczki paprykowe
Z grubsza uformowane bułeczki przełożyłam na wyłożoną papierem blachę.
Bułeczki paprykowe
Rumiane bułeczki bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.