Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Bułeczki śniadaniowe - mini

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie ma to jak domowe, własnej roboty bułeczki - obłędnie pachnące, puszyste i pyszne, z cudowną rumianą skórka. Zachęcam do pieczenia!

Bułeczki śniadaniowe - mini

Składniki:

Bułeczki śniadaniowe - mini

 

  • Zaczyn:
  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 150 g. jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki lekko podgrzanej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • troszkę mniej niż 0,5 szklanki ciepłej wody
  • Dodatkowo:
  • mleko do posmarowania bułek

Sposób przygotowania:

Bułeczki śniadaniowe - mini
Zaczynam od zrobienia zaczynu: pokruszone drożdże mieszam z cukrem, łyżeczką mąki i lekko podgrzanym jogurtem (ciepłym, ale nie gorącym!). Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce, by wyrosły.

Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wyrośnięty zaczyn oraz śmietankę (również lekko podgrzaną) i olej.

Mieszam łyżką, do połączenia się, a potem przez kilka minut wyrabiam dłonią - jeśli ciasto zanadto się klei, podsypuję przy wyrabianiu odrobiną mąki. Wyrobione przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte przekładam na stolnicę z mąką, krótko wyrabiam by pozbyć się gazów - dzielę na 16 równych części.

Formuję okrągłe bułeczki, każdą nacinam mocno ostrym nożem, układam na blasze wyłożonej papierem.

Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Podrośnięte bułeczki smaruję mlekiem, posypuję ziarnami, wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 18-20 minut.