Sposób przygotowania:
Bułeczki śniadaniowe
Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Mleko podgrzać- ja idę na łatwiznę i robię to w mikrofalówce. Suche drożdże wymieszać z mąką. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto - u mnie za pomocą robota kuchennego. Następnie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i dostawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części lub na mniej, jeśli chcemy większe bułki. Uformować kulki i odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia. Po tym czasie naciąć bułeczki z wierzchu nożem, tak aby powstał krzyżyk. U mnie mało widać, zbyt mało nacięłam. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 18- 20 minut w temp 180 stopni. Ostudzić na kratce. Smacznego:)