Sposób przygotowania:
Bułeczki z białą kiełbasąETAP 1:
Zaczyn: Wodę zmieszać z mąką i zagotować. Przestudzić. Dodać letnią wodę, drożdże i cukier. Wymieszać. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić na 3-4 cm kawałki.
ETAP 2:
Do misy wsypać mąkę, sól, dodać rozczyn. Wbić jajko i wlać olej. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
ETAP 3:
Wyjąć na stolnicę, podzielić na równe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, położyć kawałek kiełbasy i zawinąć.
ETAP 4:
Układać na blasze (użyłam blachy do bagietek), odstawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 20 minut.