Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułeczki z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Bułeczki z białą kiełbasą przygotowałam specjalnie dla męża, do pracy. Miła odmiana od zwykłych kanapek.

Bułeczki z białą kiełbasą

Składniki:

Bułeczki z białą kiełbasą

Zaczyn:

Ciasto właściwe:

oraz

  • 3-4 białe kiełbaski (w zależności od wielkości)
  • + jajko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z białą kiełbasą

ETAP 1:

Bułeczki z białą kiełbasą
Wodę zmieszać z mąką i zagotować. Przestudzić. Dodać letnią wodę, drożdże i cukier. Wymieszać.

Zaczyn: Wodę zmieszać z mąką i zagotować. Przestudzić. Dodać letnią wodę, drożdże i cukier. Wymieszać. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić na 3-4 cm kawałki.

ETAP 2:

Bułeczki z białą kiełbasą
Do misy wsypać mąkę, sól, dodać rozczyn. Wbić jajko i wlać olej. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Do misy wsypać mąkę, sól, dodać rozczyn. Wbić jajko i wlać olej. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

ETAP 3:

Bułeczki z białą kiełbasą
Wyjąć na stolnicę, podzielić na równe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, położyć kawałek kiełbasy i zawinąć.

Wyjąć na stolnicę, podzielić na równe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, położyć kawałek kiełbasy i zawinąć.

ETAP 4:

Bułeczki z białą kiełbasą
Układać na blasze (użyłam blachy do bagietek), odstawić do wyrośnięcia.

Układać na blasze (użyłam blachy do bagietek), odstawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 20 minut.